⚠️  E-shop s doplnkovým tovarom bude čoskoro opäť dostupný. Ďakujeme za pochopenie.

12 tipov, ako dekorovať obývačku

13.7.2023
Zdieľať:
Obývacia izba je srdcom každého domova. Je miestom, v ktorom relaxujeme a stretávame sa s rodinou či priateľmi. Trávime v nej množstvo času, a preto by mala byť zariadená tak, aby sme sa v nej cítili príjemne a pohodlne. Dôležitým krokom k vytvoreniu hrejivej a esteticky príťažlivej obývacej miestnosti je jej dekorovanie. Bytové doplnky priestoru dodávajú teplo, útulnosť, farebnosť a osobitú atmosféru. Zároveň odrážajú náš charakter a vkus. Prinášame vám niekoľko tipov, ako môžete pomocou dekorácií vytvoriť z vašej obývačky interiér s dušou.
12 tipov, ako dekorovať obývačku

Obsah článku

  • Na čo si dať pozor pri dekorovaní obývačky?
  • 12 tipov ako dekorovať obývačku
  • Zhrnutie

Na čo si dať pozor pri dekorovaní obývačky?

ako dekorovať obývačku
Zdroj: BW Bielefelder Werkstätten

  • Kvalita nad kvantitou. Pri doplnkoch sa držte hesla „menej je viac“. Odporúčame vám zvoliť jeden, maximálne dva dominantné doplnky, ktoré budú pútačom pozornosti. Obývačku určite neprekombinujte veľkým množstvom váz, sošiek či suvenírov z dovolenky. Stavte skôr na kvalitu. Drahšia, no cennejšia a originálnejšia dekorácia bude mať v priestore väčší efekt, ako veľa gýčových drobností. To isté platí aj v prípade vankúšov, ktoré by vás nemali ukracovať o plochu určenú na sedenie.
  • Dbajte na veľkosť a dispozíciu izby. Malé izby nezaplňujte mohutnými dekoráciami. Opačný efekt budú mať vo veľkých obývačkách, ktoré ju zútulnia a pomôžu ju rozdeliť na zóny.
  • Pozor na farby a vzory. Monochromatické doplnky v obývačke v neutrálnej farbe síce pôsobia čisto a minimalisticky, ale často nudne a nenápadne. Naopak, kombinovanie veľkého množstva farieb, vzorov a materiálov bude pôsobiť chaoticky a môže vzbudzovať negatívne pocity.
  • Nákup doplnkov plánujte. Nekupujte spontánne dekorácie, ktoré vám „padnú do očí“. Vždy si premyslite, či sa vám predmet skutočne páči a zapadá do celkového konceptu obývačky.
  • Doplnky aktualizujte podľa ročných období a sviatkov. Červeno-zelenú kombináciu, trpaslíkov či adventné vence si preto nechajte len na vianočné obdobie.
  • Vyberajte prakticky. Ak máte deti, vyhnite sa drahej keramike či skleneným predmetom. To isté platí aj v prípade domácich miláčikov. Myslite aj na starostlivosť o dekorácie. Sochy, vázy či obrazy sú vystavené prachu a je potrebné ich pravidelne utierať.
  • Povedzte NIE krátkym závesom a záclonám. Záclony a závesy by mali skĺznuť po podlahe. Príliš krátke záclony majú rovnaký efekt ako prikrátke nohavice – stenu opticky skrátia.

Tipy ako dekorovať obývačku

V spolupráci s našimi dizajnérmi vám prinášame 12 tipov, ako môžete pomocou doplnkov vytvoriť z vašej obývačky interiér s dušou. 

1. Stanovte si ciele

Stanovte si zámer, na ktorý bude obývacia izba využívaná. Budete v nej oddychovať po pracovnom dni alebo bude plniť aj funkciu spálne? Alebo bude miestom stretnutia s priateľmi a rodinou? Vaša obývacia izba by mala bezpochyby odrážať aj váš životný štýl a záľuby.  

2. Inšpirujte sa

Hľadajte inšpiráciu na dekorovanie vašej obývačky. Zájdite do obľúbeného obchodu s dekoráciami alebo si prezrite knihy a časopisy o dizajne. Obrovskou studňou nápadov je internet a sociálne siete ako Instagram či Pinterest. Pri snívaní o dokonalom interiéri sa však držte nohami na zemi a pracujte s priestorom, ktorý máte k dispozícii. 

Hľadáte inšpiráciu?

Pozrite si naše sociálne siete, na ktorých nájdete množstvo zaujímavého obsahu. Alebo zájdite do nášho showroomu, v ktorom vám radi pomôžu naši odborníci na interiérový dizajn.

Instagram Facebook

inšpirácie na dekorácie obývacej izby
Zdroj: Bullfrog 

3. Vyberte si interiérový štýl. 

Zvoľte si smer, ktorého sa chcete držať a atmosféru, ktorú chcete dosiahnuť. Páči sa vám romantický vidiecky štýl alebo skôr preferujete industrializmus? Vybrané dekorácie by mali korešpondovať so štýlom, podľa ktorého je zariadené jadro vašej obývačky (steny, podlaha, nábytok).

Samozrejme, môže byť náročné držať sa jedného konkrétneho smeru. Štýly sa môžu v určitým momentoch prelínať. Avšak vytvoriť si schému a určiť si smerovanie dizajnu vám v konečnom dôsledku uľahčí dekorovanie vášho priestoru.

biele doplnky ktoré dekorujú obývaciu izbu
Zdroj: 101 Copenhagen 

Náš tip:

Zistite, ktorý interiérový štýl vyhovuje vašim preferenciám na ukážke hotových interiérov. Realizácie v jednotlivých štýloch sú zároveň dobrou inšpiráciou pred zariaďovaním vášho priestoru.

4. Stanovte si farebnú paletu.

Vyberte si súdržné farby, ktoré budú spolu harmonizovať a vytvoria príjemnú atmosféru. Doplnky zlaďte so zvyškom interiéru – podlahou, stenami či nábytkom. Je len na vás a vašom vkuse, či sa vyberiete za monochromatickým dizajnom a doplnky budete ladiť tón v tóne, alebo preferujete pestrosť a vaše doplnky budú hýriť kontrastnými farbami a vzormi. Nezabudnite však, že bytové dekorácie by mali zapadnúť do vybraného interiérového štýlu. 

farebné doplnky pri dekorácií obývačky
Zdroj: Prestigious Textiles 

5. Pustite sa do dekorovania.  

Začnite kobercom, ktorý celý priestor zjemní a zútulní. Siahnite po textúrach a vzoroch, ktoré budú vytvárať zaujímavý kontrast s podlahou a nábytkom. Koberce poslúžia aj na rozdelenie veľkých miestností na menšie zóny, napríklad na oddelenie obývacej časti od jedálenskej. Menší koberec sa zas osvedčí na miestach, ktoré chcete v priestore zvýrazniť.  

Ako správne umiestniť koberec v miestnosti? 

Náš renomovaný dodávateľ kobercov Paulig odporúča do centra obývacej miestnosti zvoliť väčší koberec. Mali by ste naň umiestniť všetok centrálny nábytok (kreslá, gauč, konferenčný stôl, lampa). Vďaka tomu bude miestnosť pôsobiť veľkorysejšie a harmonickejšie.

ako správne položiť koberec do obývacej izby
Názorná ukážka ako správne položiť koberec vo vašej obývacej izbe. Zdroj: Paulig 

6. Pridajte textílie.  

Moderné závesy, vankúše, deky a prehozy môžu byť skvelými doplnkami na pridanie farebného akcentu, textúr a štýlu. Okrem toho celý priestor zútulnia a oteplia. Nebojte sa experimentovať s rôznymi vzormi, materiálmi a farbami, aby ste dosiahli želaný vzhľad. Sami uvidíte, ako dokážu pretvoriť priestor, v ktorom dominujú neutrálne steny a nábytok.  

textil ako vhodná dekorácia do obývacej izby
Správnym výberom textilu viete dosiahnuť želaný vzhľad obývačky. Zdroj: BW Bielefelder Werkstätten 

7. Sofistikovaným doplnkom sú aj zrkadlá.  

Zavesenie veľkého zrkadla na stenu môže opticky zväčšiť priestor a zároveň pridať vašej obývačke punc elegancie a luxusu. Dokáže sa pohrať aj so svetlom v miestnosti, ktoré odrazí a rozptýli po celom priestore. Zrkadlá s výrazným rámom môžu spĺňať aj umeleckú funkciu a zaujať miesto obrazu. Pozor dajte na to, aby takýto kúsok nebol v konflikte s inou dominantnou dekoráciou. 

zrkadlo ako dekorácia v obývačke
Ukážka zrkadla s dekoračnou funkciou v obývacej izbe

8. Stavte na hru svetla a tieňov.  

Správne zvolené svietidlá dokážu dať obývacej izbe osobitý ráz a vytvoriť príjemnú atmosféru. Nebojte sa kombinovať základné stropné osvetlenie s lustrami, stojacimi či stolnými lampami a sviečkami. Vďaka tomu vytvoríte vrstvený efekt a prispôsobíte intenzitu svetla podľa potreby. Dnes sa na trhu nachádza veľké množstvo dizajnových svietidiel, ktoré dokážu byť dominantným prvkom v celom interiéri. Aby ste však priestor neprekombinovali, odporúčame zvoliť len jednu výraznú lampu. Zvyšok obývacej izby môžete doplniť ambientným osvetlením, čím môžete vytvoriť romantickú či relaxačnú atmosféru, záležiac od potreby.

dizajnové svetlá ako dekoračný prvok v interiéri
Dizajnové svetlá ako dekoračný prvok v obývacej izbe. Zdroj: Tala

9. Umenie v obývačke.  

Umelecké diela sú veľmi obľúbeným interiérovým doplnkom. Obrazy, fotografie či plagáty steny oživia a dodajú priestoru osobitý charakter. Okrem toho odvádzajú pozornosť od neestetickej elektroniky, ako napr. televízora či rádio stanice. Veľkým hitom sú aj koláže z obrazov, vďaka ktorým budete mať z obývačky malú galériu. Môžete ich zavesiť v rôznych veľkostiach a usporiadať do zaujímavých vzorov. Podobnú dekoračnú funkciu splnia aj luxusné tapety. Aj napriek tomu, že ide o väčší zásah do interiéru, rozhodne stoja za to! 

Obrazy a fotografie sú dobrou dekoráciou do obývačky
Zdroj: Christine Kröncke 
tapety ako dekoračný prvok v obývačke
Tapeta s dekoračnou funkciou v interiéri. Zdroj: Élitis 

Náš tip:

Zaujala vás tapeta ako možnosť dekorácie? Navštívte nášho sprievodcu tapetami a objavte všetky možnosti spestrenia interiéru, ktoré tapety ponúkajú.

Kúsok umenia do obývačky vnesiete taktiež pomocou umeleckých sôch, misiek, váz či svietnikov. Materiály zvoľte podľa celkového štýlu. Trendom sú doplnky z kovu, keramiky, ale tiež prírodné materiály ako drevo, bambus, ratan či juta.

sochy misky a vázy v obývačke
Stavte na rôzne doplnky ako dizajnové sochy, misky či vázy. Zdroj: 101 Copenhagen

10. Preneste do obývačky kúsok seba.  

Pridajte osobné predmety, ktoré odrážajú váš charakter či záujmy. Môžu to byť fotografie, suveníry z ciest, spomienkové predmety alebo rodinné dedičstvo. Avšak nezabudnite, že všetkého veľa škodí, a preto dekorujte s mierou. 

11. Kvety ako pýcha interiéru.  

Prírodné prvky ako rastliny či kvety sú veľmi vyhľadávanými interiérovými doplnkami. Do obývačky prinesú život, čerstvosť, farby a pozitívnu energiu. Vďaka ich prirodzenému vzhľadu zapadnú do každého priestoru. Je len na vás, či si vyberiete rezané kvety vo váze, izbové kvety v črepníku alebo bylinky. Všetky dodajú interiéru jedinečný vzhľad, farebnosť a vôňu. Zároveň majú aj praktickú funkciu – čistia vzduch a na niektorých si môžete aj pochutnať. Zvoľte rastliny, ktoré sa hodia k vášmu interiéru a umiestnite ich na poličky, stolíky, parapet alebo na zem do veľkých kvetináčov. 

kvety v interiéri ako dekoračný prvok
Názorná ukážka kvetov v obývacej izbe s dekoračnou funkciou

12. Myslite na udržateľnosť.

Vyberajte si dekorácie z prírodných a ekologických materiálov od zodpovedných výrobcov. Nezabudnite recyklovať. Sklenené fľaše a nádoby môžete použiť napríklad na výrobu váz.

Recyklujte aj v prípade nábytku. Máte starú stoličku, ktorá je vzácna a bola by škoda ju len tak vyhodiť? Dajte si ju prečalúniť. Vdýchnete jej druhý život a získate jedinečné a originálne kúsky s dušou. Navyše, zakomponovanie starožitných retro predmetov je veľkým trendom aj v moderných interiéroch.

Dizajnové závesy sú ideálnou dekoráciou v obývačke
Zdroj: Alhambra 

Dizajnový nábytok
Zdroj: Romo 

Ak túžite po skutočne unikátnych doplnkoch, ktoré nikde inde nenájdete, navštívte second handy. Dekorácie si môžete vyrobiť dokonca aj sami a priniesť do interiéru kúsok vašej osobnosti. Zvyšné kúsky dreva či látok použite na výrobu obrazov, váz, misiek, vankúšov či prehozov.  

Zhrnutie

Dekorovanie obývačky vám umožní vytvoriť priestor, ktorý presne odráža váš štýl a potreby. Ešte pred samotným dekorovaním si stanovte jasné ciele a zameranie pre vašu obývačku. Zvážte, ako bude miestnosť využívaná a aký štýl a atmosféru by ste chceli dosiahnuť. Inšpirujte sa rôznymi zdrojmi a zvoľte súdržnú farebnú paletu, ktorá bude dopĺňať zvyšok interiéru. Keď príde čas na samotné dekorovanie, začnite kobercom, ktorý pridáva textúru a zjemňuje priestor. Následne pridajte textílie, ako sú vankúše, deky, a závesy, ktoré nielenže pridajú farebné akcenty, ale aj oživia a zútulnia miestnosť. Zrkadlá môžu opticky zväčšiť miestnosť a pridať eleganciu, zatiaľ čo správne osvetlenie dodáva miestnosti príjemnú atmosféru. Na záver nezabudnite pridať do obývačky aj kúsok seba prostredníctvom osobných predmetov, ktoré dodajú miestnosti jedinečnosť.

Využite naše tipy ako inšpiráciu a vytvorte si obývaciu izbu, ktorá bude odrážať váš osobný štýl a vytvorí príjemné prostredie pre vás a vašu rodinu či priateľov. Ak je pre vás nejaký bod problematický alebo sa len cítite neisto pri dekorovaní, kontaktujte nás a naši dizajnéri vám s radosťou pomôžu.

rezervovať konzultáciu
Eleonóra Uhrovičová

Eleonóra Uhrovičová

Marketing specialist | Ambiente Design

Spolupráca

Veľkoobchodné cenníky

Už ste sa registrovali?

Už ste nás požiadali o prístup? Použite heslo, ktoré sme vám odoslali na e-mail pre prístup k cenníkom na odkaze nižšie:

Požiadajte o prístup!