👋🏻  Vitajte na našom novom webe

Ako prať uteráky a osušky, aby boli mäkké a voňavé

4.9.2023
Zdieľať:
Túžite po uterákoch, ktoré sú príjemné na dotyk a vyzerajú ako nové? Správnou starostlivosťou im dokážete prinavrátiť mäkkosť a hebkosť, predĺžiť im životnosť a zároveň zlepšiť ich hygienické vlastnosti. Prinášame vám praktické rady, ako sa starať o uteráky a udržať ich čo najdlhšie v optimálnom stave.
Ako prať uteráky a osušky, aby boli mäkké a voňavé

Obsah článku:

  • Výber kvalitných materiálov
  • Pozornosť venujte už prvému praniu
  • Praktické tipy na správne pranie uterákov
  • Pri akej teplote a pracom programe prať uteráky?
  • Ako na nepríjemný zápach uterákov?
  • Ako zmäkčiť (staré) uteráky
  • Vyhrajte boj so škvrnami a nečistotami

Vyberajte kvalitné materiály

Ak sa chcete z vašich hebkých uterákov tešiť čo najdlhšie, zvoľte si uteráky vyrobené z prvotriednych materiálov, ktoré si pružné a odolné voči opotrebeniu. Siahnite po čistej bavlnemodale či bambuse, ktoré eliminujú vznik baktérií a sú vhodné aj pre alergikov a ľudí s citlivou pokožkou.

starostlivosť o uteráky a osušky
Zdroj: JOOP!

Pozornosť venujte už prvému praniu 

Pred tým, ako uteráky prvýkrát vyperiete, namočte ich na 24 hodín do studenej vody. Otvoríte tým vlákna bavlny, ktoré vďaka tomu zlepšia svoje absorpčné vlastnosti. Zároveň odstránite zvyšné farbivo. Do vody môžete pridať aj trochu bieleho octu, vďaka ktorému sa farbivo naviaže na bavlnu a uteráky si dlhšie udržia svoju pôvodnú farbu.

Pred prvým použitím si vždy starostlivo prečítajte štítok s dôležitými informáciami. Pred tým, ako začnete nový uterák používať, vyperte ho s vašim obľúbeným pracím prostriedkom. Nové uteráky obsahujú chemické látky, ktoré zabezpečujú ich mäkkosť. Zároveň však eliminujú nasiakavosť vody. Pranie ich tiež zbaví prachu a pritiahne voľnejšie oká, ktoré by mohli v budúcnosti spôsobiť ich rozstrapkanie.  

Tipy na správne pranie uterákov

  • Práčku nepreplňujte. Vždy ich perte samostatne a v menšom množstve.
  • S pracími prostriedkami to nepreháňajte. Ich veľké množstvo spôsobuje zachytávanie zvyškov na uterákoch a následné tvrdnutie vlákien. Vyskúšať môžete napríklad kvalitné pracie prostriedky zo zahraničia, ktorých dávkovanie je presne určené nielen podľa množstva bielizne, ale aj stupňa tvrdosti vody vo vašej domácnosti.
  • Vyhnite sa aviváži. Tá vlákna obaľuje a znižuje ich schopnosť pohlcovať vodu a vlhkosť. Navyše biele uteráky by mohli vplyvom aviváže zošednúť či dokonca zožltnúť.
  • Po opratí ich ihneď vyberte a poriadne vytraste. Vďaka tomu sa ich vlákna od seba oddelia.

Pri akej teplote a pracom programe prať uteráky? 

Uteráky nikdy neperte pri veľmi vysokej teplote. Odporúčame prať ich pri teplote 40-60 °C. Pri bambusových a froté uterákoch teplotu znížte na maximálne 40 °C.

Na pranie uterákov pokojne zvoľte štandardný prací program. Žmýkanie nastavte na 800-1000 otáčok, aby sa minimalizovalo opotrebovanie tkaniny.  

Na akej teplote a pracom programe prať uteráky
Zdroj: Pexels

Nepríjemný zápach? Skúste tento tip

Často sa stáva, že čerstvo po vypratí uteráky krásne voňajú, ale už po prvom použití sa objaví nepríjemný zápach. Príčinou zápachu sú zvyšky mydla, sprchového gélu či odumretých kožných buniek, ktoré sa na uteráku usádzajú pri jeho používaní. Pri tejto situácii sa odporúča pridať do práčky ocot a zvýšiť teplotu prania na 90 °C.

Zároveň je potrebné nechať uteráky poriadne vyschnúť. Vlhké uteráky sú útočiskom baktérií a plesní, ktoré môžu okrem zápachu zapríčiniť vznik mnohých kožných problémov. Vyveste ich hneď po opratí, čím predídete ich zatuchnutiu.

Neodporúčame vám ich sušenie na radiátore, keďže veľmi teplý vzduch poškodzuje a láme vlákna a uterák zdrsnie. Pokiaľ ich sušíte vnútri, nechajte pootvorené okno. Najlepším spôsobom je sušenie na čerstvom vzduchu. V prípade tmavých a farebných uterákov sa sušenie na priamom slnku neodporúča – mohli by stratiť farbu. Skvelým spôsobom na sušenie uterákov je aj sušička, ktorá dokáže vrátiť uterákom mäkkosť a našuchorený vzhľad.

Pozornosť venujte aj hrubým uterákom, ktoré po vždy po použití roztiahnite, vyveste a nechajte uschnúť. Predídete tak ich zatuchnutiu.

Ako prinavrátiť uterákom dokonalú hebkosť a mäkkosť?

Ak vás trápia tvrdé a drsné uteráky, vyskúšajte nasledovný trik. Do bubna práčky pridajte 1 odmerku jedlej sódy. Do priehradky nasypte bežný prací prášok alebo gél a miesto aviváže pridajte biely ocot. Uteráky budú znovu dokonalo jemné a mäkké.

Vyhrajte boj so škvrnami a nečistotami

Fľaky od make-upu, krvi či špinavých rúk odstránite tak, že na navlhčené škvrny nanesiete špeciálny prostriedok na fľaky. Môžete použiť prípravok s obsahom aktívneho kyslíka či žlčového mydla. Nechajte ho pôsobiť niekoľko minúť a následne ho vyperte v práčke obvyklým spôsobom. 

Farebné a biele uteráky perte odlišným spôsobom

Farebné uteráky perte vždy s podobnými farbami a pri teplote uvedenej na etikete. Aby ste sa vyhli vyblednutiu farby, namiesto bieleho pracieho prostriedku použite prípravok na pranie farebných textílií.

Biele uteráky nikdy nebieľte, pokiaľ to nie je uvedené aj na etikete. Uteráky majú špeciálnu povrchovú úpravu a ich bielenie by mohlo spôsobiť oslabenie ich vlákien a zníženie schopnosti absorbovať vodu.

Rozdielna starostlivosť o biele a farebné uteráky
Zdroj: Cawö

V portfóliu interiérového štúdia Ambiente nájdete uteráky renomovaných značiek JOOP!CawöWeseta či Rhomtuft. Vyrobené sú z vysokokvalitnej bavlny, vďaka čomu sa môžu popýšiť mäkkosťou, jemnosťou, odolnosťou, dlhou životnosťou a skvelou absorpčnou schopnosťou. Množstvo dizajnov a farebných prevedení z nich robia štýlový, luxusne pôsobiaci doplnok do každej kúpeľni.

kontakt
Eleonóra Uhrovičová

Eleonóra Uhrovičová

Marketing specialist | Ambiente Design

Spolupráca

Veľkoobchodné cenníky

Už ste sa registrovali?

Už ste nás požiadali o prístup? Použite heslo, ktoré sme vám odoslali na e-mail pre prístup k cenníkom na odkaze nižšie:

Požiadajte o prístup!