👋🏻  Vitajte na našom novom webe

Kvalitné bavlnené obliečky s ambíciou komfortu a luxusu

16.9.2023
Zdieľať:
Výber správnej posteľnej bielizne je kľúčový pre kvalitný spánok a celkový komfort vo vašej spálni. Medzi obľúbenými materiálmi sa stala bavlna obzvlášť populárnou voľbou, no nie všetka bavlna je rovnaká. V tomto článku vám predstavíme tipy a odporúčania na výber kvalitnej posteľnej bielizne, ktorá bude spĺňať vaše nároky na komfort a trvanlivosť.
Luxusná posteľná bielizeň - od výberu po starostlivosť

Obsah článku:

  • Z akých materiálov je vyrobená kvalitná posteľná bielizeň
  • Počet vlákien v posteľnej bielizni
  • Aký je rozdiel medzi hotelovými a bežnými obliečkami
  • Neštandardné rozmery bielizne
  • Ako sa vyhnúť kúpe nekvalitných obliečok
  • Starostlivosť o bielizeň
  • Zhrnutie a odporúčania na najlepšie obliečky

Luxusné posteľné priadlo v jemnej modrej farbe od značky Elegante
Kvalitná posteľná bielizeň pozitívne vplýva na komfort a kvalitu vášho spánku. Postelná bielizeň Elegante.

Spoznajte rozdiely medzi materiálmi obliečok 

Obliečky vyrobené zo stopercentnej bavlny patria medzi najobľúbenejšie. Nie je však bavlna ako bavlna. Najlepšie posteľné prádlo je vyrobené z mako saténu. Často si ho ľudia mýlia s jeho polyesterovou saténovou verziou, ktorá patrí k lacnejším verziám posteľného prádla. Odborníci ju neodporúčajú, pretože je studená, šmykľavá a nesaje pot.

Mako satén je vyrobený z egyptskej bavlny, ktorá je pevnejšia kvôli suchému podnebiu, v ktorom rastie a odolnejšia voči oderu, a teda praniu a údržbe. Nežmolkuje sa a jej lícna strana je pekná lesklá. Posteľná bielizeň z mako saténu je priedušnámäkká, dobre odvádza pot a dá sa používať celoročne. Za ešte vyššiu triedu je považovaná hodvábna posteľná bielizeň, ktorej cena je už dosť vysoká.

Veľmi kvalitným a v Európe obľúbeným materiálom je aj ľan. Vďaka svojej rúrkovej štruktúre je ľanová posteľná bielizeň schopná veľmi dobre sať vlhkosť. Zároveň je skvelým izolantom, čo oceníte najmä v lete pri vysokých teplotách. Najkvalitnejšia ľanová bielizeň je vyrobená zo 100% ľanu, ale na trhu sa stretávame aj s jeho kombinovaním s bavlnou. Pokročilá technológia výroby je založená na vyčesávaní ľanu, vďaka ktorému už ľanové tkaniny vôbec nepichajú. 

Pre tých, ktorým býva zima odporúčame flanel. Je obľúbený v chladných zimných mesiacoch. Tiež je veľmi dobrý na údržbu, nemusí sa žehliť a stále vyzerá pekne.
Klasická bavlna je tiež použiteľnou alternatívou. Má mierne horšie vlastnosti ako mako satén, preto sa musí oveľa viac žehliť a pomerne rýchlo sa krčí.

Náš tip:

Záleží vám na kvalite spánku? Poradíme vám, ako si správne vybrať výplň do vankúšov a paplónov.


V prípade plachiet je ideálnym materiálom bavlna s prímesou elastanu, ktorý zaistí, aby vaša plachta ostala tam na mieste, aj keď sa točíte zo strany na stranu. Asi najlepším riešením je zvoliť buď mako satén, ktorý je však trošku chladivejší, alebo jersey bavlna. Ide opružný materiál, ktorý hreje o čosi viac ako mako satén, ale o čosi menej ako flanel.

egyptská bavlna detail
Egyptská bavlna je považovaná za najkvalitnejšiu bavlnu na svete.

Záleží na počte vlákien?

Okrem typu bavlny použitej v posteľnej bielizni je dôležitým aspektom aj počet vlákien. Áno, počet vlákien je správny vedecký termín s prísnymi normami, nie marketingový trik! Ak chcete mať kvalitné posteľné obliečky, mali by ste si vybrať posteľnú bielizeň s počtom 200 vlákien na štvorcový palec alebo viac. Čím vyšší je počet vlákien, tým kvalitnejšia je posteľná bielizeň. 

Čo však presne znamená počet vlákien? Zjednodušene povedané, ide o počet nití idúcich dole a naprieč v rámci jedného štvorcového palca. Takže pri počte vlákien 200 je v rámci jedného štvorcového palca 200 prekrývajúcich sa vlákien. Čím vyššie číslo, tým viac nití na štvorcový palec a tým hustejšia je tkanina.    

Počet vlákien 200 na štvorcový palec a viac vytvára posteľnú bielizeň, ktorá je luxusná, mäkká a veľmi ľahko sa perie a ošetruje. Je to preto, že tkanina je veľmi pružná. Čokoľvek s nižším počtom vlákien na štvorcový palec, ako 200 v Ambiente neodporúčame. Takéto obliečky nevytvoria žiadaný pocit mäkkosti, čo môže mať za následok menej pohodlný spánok. Na opačnom konci spektra je posteľná bielizeň s počtom vlákien 1000, ktorá zaručuje kvalitu po mnoho rokov. Avšak ide o hrubšiu tkaninu, ktorá je ideálna, ak si chcete dopriať zážitok z hotelovej posteľnej bielizne.

Počet vlákien v posteľnej bielizni
Počet vlákien nie je iba marketingový ťah! Priamo vplýva na kvalitu obliečok. Vyberajte posteľnú bielizeň s minimálne 200 vláknami na štvorcový palec.

Aký je rozdiel medzi hotelovými a bežnými obliečkami?

Ak ste niekedy bývali v hoteli, viete, že posteľná bielizeň je zvyčajne mäkká a pohodlná. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, v čom sú hotelové obliečky oveľa lepšie ako bežné obliečky? Po prvé, často sú ošetrené špeciálnymi úpravami, vďaka ktorým sú ešte mäkšie a odolnejšie voči pokrčeniu. Hlavný rozdiel však hľadajte v materiáloch.  Hotelové prestieradlá sú navrhnuté tak, aby vydržali časté pranie a neustále používanie. Zvyčajne sú teda vyrobené z kvalitných materiálov, napr. z egyptskej bavlny (čo odporúčame aj pre bežné použitie). Vďaka tomu sú mäkšie a odolnejšie ako priemerné posteľné prestieradlo. Takže keď budete nabudúce premýšľať, čím sú hotelové obliečky také výnimočné, nezabudnite, že to nie je len o počte vlákien – je to aj o kvalite spracovania. 

Kvalitná hotelová bielizeň z egyptskej bavliny v bielej farbe

Kvalitná hotelová bielizeň je prevažne vyrobená z egyptskej bavliny.

Aké mám možnosti v prípade, že výrobca neponúka môj rozmer obliečok?

V prípade neštandardných rozmerov je najjednoduchšou možnosťou výroba obliečok na mieru. Okrem presných rozmerov pre vaše potreby prináša zákazkové šitie aj ďalší významný benefit – tým je výber látky podľa vášho vkusu. Aj z tohto dôvodu je šitie obliečok na mieru obľúbenou voľbou našich zákazníkov.  Vaše obliečky budú nielenže rozmerovo presne sedieť, ale aj odrážať váš osobný štýl.

Ako sa vyhnúť kúpe nekvalitných obliečok?

  1. Materiál: Skúmajte materiál, z ktorého sú obliečky vyrobené. Vyhýbajte sa syntetickým materiálom nízkej kvality a preferujte prírodné vlákna, ako je egyptská bavlna alebo hodváb, ktoré sú obvykle odolnejšie a pohodlnejšie
  2. Švy a spracovanie: Skontrolujte švy a spracovanie obliečok. Kvalitné obliečky majú rovnomerné švy, ktoré sú pevne ušité a nezanechávajú voľné vlákna. Uprednostňujte dvojité alebo trojité švy, ktoré sú odolnejšie.
  3. Kvalita tlače a farieb: Pri vzorovaných obliečkach sa pozrite, či sú tlače rovnomerné a farby sú živé. Nekvalitné tlače môžu po niekoľkých praniach vyblednúť. 
  4. Hustota tkania: Väčšia hustota tkania zvyčajne znamená kvalitnejšie obliečky. Hľadajte informácie o počte nití na palec (thread count). Najkvalitnejšia bielizeň začína od počtu 200 vlákien na štvorcový palec.
  5. Dotyk: Pred nákupom obliečok sa ich dotknite. Kvalitné obliečky by mali byť jemné a príjemné na dotyk. 
  6. Návod na údržbu: Skontrolujte návod na údržbu, aby ste sa dozvedeli, ako obliečky správne prať a udržiavať. Dodržiavanie týchto pokynov pomôže predĺžiť životnosť obliečok. 
  7. Značka a recenzie: Pred nákupom sa pozrite na značku a prečítajte si recenzie od iných zákazníkov. Príkladom renomovanej značky posteľnej bielizne je Elegante. Jednoduchá elegancia, ručne šité spracovanie a hodvábne tkaniny tvoria luxusnú atmosféru klasiky. Luxusné obliečky nájdete aj od značky Graser, ktoré sú vyrobené z vysoko kvalitného švajčiarskeho mako saténu. Ponuku prémiových výrobcov ďalej dopĺňajú značky ako Christian FischbacherLeitner, Bauer a Ivano Redaelli.
  8. Transparentnosť: Kvalita spánku prispieva k našej celkovej pohode. Máte právo vedieť viac o zložení a kvalite svojej posteľnej bielizne, najmä keď v nej počas spánku strávite tretinu svojho života. Pýtajte sa na vlastnosti obliečok. U nás v showroome vám ochotne odpovieme na akékoľvek otázky k výberu a kvalite posteľnej bielizne. 

Prémiové obliečky z mako saténu značky Graser v petrolejovej farbe
Luxusné posteľné obliečky od prémiového výrobcu Graser

Posteľné obliečky z egyptskej bavliny značky Bauer
Kvalitné posteľné obliečky od prémiového výrobcu Bauer

Ako často by ste mali meniť posteľnú bielizeň?

Ideálne je prezliekať posteľ raz za týždeň, maximálne za dva. Pokiaľ máte doma alergika, mala by pre vás byť výmena obliečok samozrejmosťou zhruba dva až tri razy za týždeň. Nezabúdajte ani na plachtu, zachytáva najviac nečistôt, ktoré vaše telo vylúči. Mali by ste ju meniť raz do týždňa.

Nie ste si istí, na akú teplotu sa smie prať vaša posteľná bielizeň? Riaďte sa vždy ceduľkami s pokynmi na pranieVäčšina výrobcov odporúča 60° C. Aby vám obliečky vydržali čo najdlhšie, zachovali si svoje farby a tvar, je potrebné ich prať naruby so zapnutým zipsom. Farby zostanú dlhšie ako nové. Vždy perte obliečky na perinu aj na vankúše z jednej súpravy naraz, vyhnete sa farebným rozdielom. Používajte prací prostriedok, ktorý zodpovedá farbe obliečok. Ak taký nemáte, zvoľte radšej prostriedok na farebnú bielizeň na biele obliečky než naopak. Prací prášok na bielu bielizeň má rozjasňujúci účinok a farebné obliečky by mohli vyblednúť

Starostlivosť o obliečky

Záver: Aké obliečky sú najlepšie?

Zákazníci, ktorí hľadajú luxusné obliečky, by mali zvážiť egyptskú bavlnu, hodváb a ľan. Egyptská bavlna má povesť najkvalitnejšej bavlny a vyrábajú sa z nej prestieradlá s vynikajúcou mäkkosťou, trvanlivosťou a priedušnosťou.

Obľúbenou, najmä medzi Európanmi, je ľanová posteľná bielizeň. Jej výhodou je veľmi dobrá sacia schopnosť. Zároveň je ľan tiež skvelým tepelným izolantom, čo oceníte najmä v horúcich letných mesiacoch.

Hodváb vám navyše dopraje mimoriadne hladký pocit na pokožke. Hodvábne obliečky sú ľahké a často sa používajú počas teplejších mesiacov, ale môžu poskytnúť aj celoročné pohodlie. Nebojte sa ani použitia hotelových obliečok vo vašej domácnosti. V prípade hotelovej bielizne si preverte kvalitu, materiály a počet vlákien. Označenie “hotelové” nemusí byť automaticky garancia kvality.

kontakt
Eleonóra Uhrovičová

Eleonóra Uhrovičová

Marketing specialist | Ambiente Design

Spolupráca

Veľkoobchodné cenníky

Už ste sa registrovali?

Už ste nás požiadali o prístup? Použite heslo, ktoré sme vám odoslali na e-mail pre prístup k cenníkom na odkaze nižšie:

Požiadajte o prístup!