👋🏻  Vitajte na našom novom webe

Rozveseľte svoje steny retro tapetami

20.3.2022
Zdieľať:
Na uliciach sa v prvých letných horúčavách začali zjavovať dámy v áčkových sukniach, v tričkách v strihoch, ktoré ste vídali ešte u svojich mám či babičiek, v záhradách voňajú karafiáty, na kuchynskej linke leží ošarpaný mlynček na kávu a ulicami brázdia staré autá. Nie, ešte nevynašli stroj času. To sa k nám len vracia móda z minulosti!

Tapety sú IN!

Je pravda, že niektoré veci nikdy neprestanú byť moderné. Týka sa to aj tapiet. Využívame ich už roky, pretože nám nielen oživia nudné obydlia, ale aj držia stenu pokope a tá pod ňou dokáže napriek tomu krásne dýchať. Navyše nás tapety zachránia vždy, keď máme problém prekryť nedostatky na stenách. Či už je to ich krivosť, alebo fľak, ktorý nejde zmazať ani kvalitnou farbou, alebo neustále praskanie omietky, tapeta prichádza na scénu vždy, keď máme akýkoľvek problém so stenou. Výhodou moderných tapiet je ich ľahké lepenie a fakt, že keď sa vám časom znepáčia alebo dostaneme chuť na iný vzor, vieme ich jednoducho sňať bez toho, aby sme poškodili aj stenu. Nepočúvajte svojich známych, ktorých dodnes trápia spomienky na strhávanie papierových tapiet z panelákových špajzí. Doba sa zmenila… 

Nebojte sa vzorov ani farieb

Papierovévinylové alebo vliesové tapety dnes nájdeme v ponuke predajcov v prevedeniach, o akých sme možno ani netušili. Niekomu sa nechce maľovať, tak si iba zabezpečí jednofarebnú tapetu a zamedzí tým neporiadku, ktorý by vznikol pri maľovaní. Niekto si však kupuje tapetu preto, aby dodal svojmu obydliu šmrnc. Možností na oživenie priestoru je veľa. Veľmi obľúbené je lepiť tapety iba na jednu stenu, na dve protiľahlé steny, niekedy sa tapety hodí nalepiť ako panely či dokonca vodorovne. Je to otázka fantázie a toho, pre aký vzor či farbu sa rozhodnete. Hitom tejto sezóny sú však stopercentne retro vzory na tapetách.

Tematika retra prináša nekonečné možnosti na prácu s bytovým dizajnom. V retro štýle totiž nejde iba o prosté geometrické tvary a kombináciu farieb ako ružová, oranžová, zelená… Je to v prvom rade o tom, čo cítite, akí ste, čo z minulosti by ste chceli priniesť do svojho bývania bez toho, aby ste narušili jeho modernosť. Medzi retro tapetami objavíte širokú paletu farieb a ich kombinácií. Niekedy sú svieže a bláznivé, inokedy tmavé a záhadné. Objavíte tu prírodné motívy ako drevo, kvetiny, kameň, ale aj vedu techniku vo forme obrázkov. Upútať vás môže aj retro písmo a rôzne druhy nápisov. Retro tapeta dodá vášmu interiéru presne to, čo mu chýba k dokonalosti – záverečnú myšlienku. Myslite na to, ako tapeta ladí k farbám v priestore, k nábytku, k textíliám. Dodajte priestoru plastickosť vďaka 3D vzorom a zaujímavému povrchu tapiet, zaujmite napríklad aj ich leskom. Medzi retro vzormi si nájde to svoje romantická duša aj tvrdý chlap. Stačí si prezrieť ponuku predajcov. Aj luxusný výrobok dnes môžete mať za „sedliacku“ cenu.    

Zvládnete to hravo sami

Ak si myslíte, že lepenie tapiet nezvládnete, pokojne si na to zavolajte maliara, má s tým bohaté skúsenosti. Keď však nazbierate trocha odvahy, zistíte, že je to vlastne hračka. Stačí vám len kúpiť si vhodné lepidlo, štetec, mať doma vodováhu, dobré nožnice a môže sa ísť na to. Návodov na lepenie tapiet je na internete fúra, rovnako aj videí. Odborné informácie vám vie poskytnúť aj priamo predajca, od ktorého tapety nakupujete. Nebojte sa s ním konzultovať množstvo roliek, ktoré budete potrebovať (pozor na napájanie vzorov!), ani aplikáciu tapiet na stenu. Ochotne vám poradí.

Eleonóra Uhrovičová

Eleonóra Uhrovičová

Marketing specialist | Ambiente Design

Spolupráca

Veľkoobchodné cenníky

Už ste sa registrovali?

Už ste nás požiadali o prístup? Použite heslo, ktoré sme vám odoslali na e-mail pre prístup k cenníkom na odkaze nižšie:

Požiadajte o prístup!