👋🏻  Vitajte na našom novom webe

Čo sú to vliesové tapety a aké sú ich hlavné výhody pri použití v interiéri?

20.3.2022
Zdieľať:
Zabudnite na steny, ktoré mávala v detstve naša generácia. Dnes trh ponúka široký výber tapiet doslova od výmyslu sveta. Vinylové, papierové, kožené a mnohé ďalšie typy vrátane vliesových. Aké sú ich benefity? Olupujúce sa tapety, pod ktorými sa robia bubliny a chce to určitú prax ich nalepiť i odlepiť, sú dnes minulosťou. Počuli ste už o netkaných – vliesových tapetách?
Čo sú to vliesové tapety a aké sú ich hlavné výhody pri použití v interiéri?

Čo sú teda vliesové tapety a prečo sú obrovským hitom?

Vliesové tapety sú moderný druh tapety, ktorá sa vyznačuje vláknitou štruktúrou a vylepšenými vlastnosťami. Prečo sú ale obľúbenou voľbou interiérových riešení? Dôvodov je hneď niekoľko. Tieto tapety z pokrokového materiálu si získajú každého, kto chce svoje steny vybaviť spoľahlivou a efektnou krytinou. Vliesové tapety sú zhotovené z inovatívnej zmesi syntetických a prírodných vlákien, ktorá sa tiež používa na výrobu gázy, kávových filtrov a vrecúšok na čaj. Buničinový podklad zo spodnej časti tapiet netreba natierať lepidlom, to sa nanáša priamo na stenu. Odolnosť, farebná stálosť a mnohé ďalšie vlastnosti vliesových tapiet z nich urobili po príchode na trh lídra medzi tapetami – netkaná textília doslova zaplavila interiéry.

Podklad, ktorému nehrozia plesne

Kedysi sa tapety spájali s plesňami a chorobami, ktoré s nimi súvisia. Mohla za to najmä nepriedušnosť tapiet, o tej však nemôže byť reč pri vliese, ktorý „dýcha“. Žiaden vznik plesní tak nehrozí, nakoľko sa pary neusádzajú medzi stenou a samotným podkladom.

Vlies je ideálny pre digitálnu tlač

Čoraz viac výrobcov tapiet sa prikláňa k digitálnej tlači, pre ktorú je vliesový materiál dokonalým (a jediným) podkladom. Prečo je najvhodnejší? Vyhovujú mu akékoľvek podmienky – zostáva stabilný v suchu i vlhku a dokonale sa prispôsobí povrchu. Pokojne teda vliesovými tapetami oživíte kuchyňu i kúpeľňu, žiadne poškodenia im vplyvom náročnejších podmienok nehrozia.

Aplikácia a odstránenie sú veľmi jednoduché

Tapety, ktoré sú odolné proti roztrhnutiu? Stavte na vlies! Vliesová tapeta je známa svojou hrúbkou a pevnosťou, vďaka ktorej je mimoriadne odolná a pokojne ju môžete aj umývať. Síce nejde o vodeodolnú tapetu, ale bezproblémov „sadne“ vo väčšine interérov. Časy, kedy odstránenie starých tapiet znamenalo naparovanie a škrabanie, sú preč! Stabilný podklad zaručuje dokonalé výsledky. Vlies sa veľmi jednoducho aplikuje na stenu, rovnako tak sa aj odstraňuje. O jednoduchej aplikácií sa môžete presvedčiť v našom návode na tapetovanie. Niektoré typy vliesov vám dokonca umožňujú odstrániť tapetu z jednej steny a použiť ju na druhú, a to všetko v jednom kuse.

Odolné tapety miestnosť odhlučnia

Okrem toho, že sú vliesové tapety oteruvzdorné, výborne sa s nimi pracuje a vytvárajú na stene dokonalý efekt. Pri výrobe vliesových tapiet sa používajú najmodernejšie technológie spracovania tapiet. Tento materiál šetrí vaše sily, nakoľko pri aplikácii sa natiera iba stena lepidlom a suché tapety sa lepia priamo na ňu. Neprehliadnuteľný bonus? Vliesové tapety odstránite zo steny vcelku!

5 estetických vlastností ktoré prinášajú vliesové tapety do interiéru

  1. Široký výber vzorov a textúr: Vliesové tapety sú k dispozícii v širokej škále vzorov, textúr a farieb. Môžete si vybrať medzi rôznymi štýlmi, ako sú moderné, tradičné, geometrické, prírodné vzory a mnoho ďalších. Tieto vzory a textúry umožňujú vytvoriť jedinečný a osobitý vzhľad miestnosti.
  2. Efektívne vytváranie akcentov: Vliesové tapety sú skvelým nástrojom na vytváranie akcentov v miestnosti. Môžete ich použiť na zdôraznenie určitej steny alebo časti miestnosti, čím vytvoríte vizuálny bod záujmu. Tieto tapety pridávajú hĺbku a charakter do priestoru.
  3. Imitácia rôznych materiálov: Vliesové tapety môžu imitovať rôzne materiály, ako je drevo, kameň, tehla, textil a ďalšie. Vďaka tomu môžete dosiahnuť vzhľad a pocit týchto materiálov bez potreby skutočnej inštalácie. Táto možnosť vám umožňuje prispôsobiť štýl miestnosti podľa vašich preferencií.
  4. Optické efekty a ilúzie: Vliesové tapety môžu vytvárať optické efekty a ilúzie v miestnosti. Napríklad, vzorom s vertikálnymi čiarami môžete vizuálne zvýšiť strop a predĺžiť miestnosť, zatiaľ čo vzory s horizontálnymi čiarami ju môžu opticky rozšíriť. Tieto efekty pridávajú dimenziu a štýl do interiéru.
  5. Harmonizácia s ostatnými prvky: Vliesové tapety umožňujú harmonické prepojenie s ostatnými prvky v miestnosti. Môžete zvoliť tapetu, ktorá sa zladí s farbami nábytku, podlahy, záclon alebo dekoráciou. Tým vytvoríte súladný a dobre premyslený dizajn, ktorý dotvára celkový vzhľad interiéru.

Vliesová tapeta s krásnym vzorom zelených rastlín
Vliesová tapeta s jemne tieňovanými motívmi
Vliesová tapeta s husto obsadenými vzormi stromov
Vliesová tapeta krémovo biela s kvetinovým vzorom

Ďalšie druhy tapiet:

Zistite, čo sú to vinylové tapety a aké majú využitie v interiéri. Všetky druhy tapiet a praktické rady od našich architektov nájdete v kompletnom sprievodcovi tapetami.

Eleonóra Uhrovičová

Eleonóra Uhrovičová

Marketing specialist | Ambiente Design

Spolupráca

Veľkoobchodné cenníky

Už ste sa registrovali?

Už ste nás požiadali o prístup? Použite heslo, ktoré sme vám odoslali na e-mail pre prístup k cenníkom na odkaze nižšie:

Požiadajte o prístup!