👋🏻  Vitajte na našom novom webe

Praktické tipy na zariadenie detskej izby: Postavte deťom malé kráľovstvo.

18.2.2023
Zdieľať:
Pre deti je detská izba skutočným malým kráľovstvom, v ktorom trávia väčšinu svojho času. Je miestom, v ktorom sa hrajú, snívajú a rozvíjajú svoju fantáziu. Postupom času tento priestor slúži aj na učenie a socializovanie sa s rovesníkmi. Je preto potrebné zariadiť ju nadčasovo a prispôsobiť ju veku detí a ich potrebám. Poradíme vám, ako zariadiť detskú izbu vášho dieťaťa tak, aby bola štýlová, útulná a zároveň rástla spolu s ním.
Ako zariadiť detskú izbu prakticky a štýlovo

Obsah článku

  • Myslite v prvom rade na bezpečnosť
  • Ako efektívne využiť priestor v detskej izbe?
  • Ako vybrať vhodné farby pre detskú izbu?
  • Vytvorte izbu, ktorá bude rásť spolu s vašim dieťaťom
  • Pri doplnkoch sa nebojte experimentovať
  • V Ambiente vytvoríme vašim deťom vysnívanú detskú izbu

Štýlovo zariadená detská izba
Zdroj: Shutterstock | Photographee.eu

Myslite v prvom rade na bezpečnosť

Najdôležitejšou vecou, ktorú by ste mali mať na mysli pri zariaďovaní detskej izby, je jej bezpečnosť. Všetok nábytok by mal byť pevne prichytený k stene, aby ho dieťa neprevalilo na seba a nedošlo tak k úrazu. Vyvarujte sa ostrým hranám a uprednostnite nábytok so zaoblenými hranami. Pozor dajte aj na malé predmety, ktoré by si dieťa mohlo vložiť do úst. Zásuvky vybavte detskými poistkami. V prípade malých detí odporúčame neumiestňovať nábytok v blízkosti okien. Tie v každom prípade dobre zabezpečte. Dôraz klaďte aj na používanie zdravotne nezávadných farieb a bezpečných materiálov, ktoré spĺňajú európske normy bezpečnosti.

Štýlovo zariadená detská izba textíliami z kolekcie Big Adventure značky Prestigious Textiles
Zdroj: Prestigious Textiles | Big Adventure

Ako efektívne využiť priestor v detskej izbe?

Detská izba by mala byť rozdelená na tri zóny. Prvá zóna je určená na odpočinok, druhá na hranie a zábavu a tretia na kreatívne tvorenie a učenie sa. Pri jej zariaďovaní začnite vždy s posteľou, ktorá by mala byť umiestnená v rohu alebo pozdĺžne pri stene. Deťom tak zabezpečíte dostatok priestoru na hry.

Malú detskú izbu vybavte dynamickým nábytkom, ktorého funkciu môžete počas dňa meniť. Priestor detskej izby sa dá predsa využiť aj do výšky. Siahnite po poschodovej posteli – spodná časť môže slúžiť ako miesto na hranie či učenie. Schodíky zas ako úložný priestor. V tomto prípade vám odporúčame poradiť sa s odborníkmi, prípadne dať si nábytok vyrobiť na mieru.

Celkový priestor viete opticky upravovať aj prostredníctvom detských vzorovaných tapiet. Ak je detská izba malá, uprednostnite skôr svetlejšie odtiene farieb s menšími vzormi. Naopak, väčšie priestory výrazne zútulnia sýte tmavé farby, pričom dovoliť si môžete aj väčšie vzory ako vodorovné či zvislé pásy. Do detskej izby vám určite odporúčame použiť praktické umývateľné tapety, ktoré vám zjednoduchšia údržbu detskej izby. Vyberte si z našej ponuky vinylových tapiet, ktoré môžete kedykoľvek pretrieť navlhčenou handričkou.
Tip od nás na ďalšie inšpirácie a informácie o tapetách vhodných do detského sveta.

Ako vybrať vhodné farby pre detskú izbu?

Veselé a výrazné farby sa bez pochýb spájajú s detským svetom. Deti na ne aktívnejšie reagujú, avšak pri ich kombinovaní si treba dávať veľký pozor. Príliš divoké a výrazné kombinácie ich môžu vyrušovať a spôsobovať problémy so sústredením. 

Odporúčame vám kombinovať maximálne tri farby:

  • 60 % základná farba (podlaha, väčšia časť maľovky)
  • 30 % doplnková farba (časť steny, farba nábytku)
  • 10 % akcentujúca farba (dekorácie, textílie, doplnky)

Základ detskej izby ako steny, podlaha či nábytok by mali tvoriť neutrálne farby alebo jemnejšie pastelové odtiene farieb. Na dieťa pôsobia upokojujúco a zároveň budú rásť spolu s ním. 
Ak chcete oživiť vzhľad stien, na časť steny použite farebnú detskú tapetu. Od rozprávkových motívov pre malých hrdinov, po nadčasovejšie pruhované, kockované či bodkované vzory, ktoré sú vhodné aj pre tínedžerov. Dokonca dokážu priestor opticky zväčšiť, či zmenšiť. Vzorov je neúrekom, stačí si len vybrať. V našom showroome vám všetko ukážeme a spolu vyberieme to „pravé orechové“ pre vaše deti.

Vyhrať sa môžete s doplnkami. Vankúšiky, závesy, obrazy, koberce, svietidlá a hračky môžu hýriť farbami a motívmi. S rastúcim vekom dieťaťa ich len jednoducho vymeníte za aktuálnejšie a veku primeranejšie. V interiérovom štúdiu Ambiente nájdete množstvo kvalitných textílií s detskými motívmi, z ktorých vám ušijeme vankúšiky či závesy na mieru, presne podľa najtajnejších prianí vášho dieťaťa.

Vytvorte izbu, ktorá bude rásť spolu s vašim dieťaťom

Deti rastú veľmi rýchlo, preto by ste sa pri zariaďovaní jeho kráľovstva mali riadiť skôr rozumom ako emóciami. Rastúcim vekom sa menia jeho potreby, ale aj záujmy a izbu je nutné dieťaťu prispôsobovať. 

Pri zariaďovaní detskej izby sa môžete vydať dvomi cestami. Prvou možnosťou je izbu zariadiť vzhľadom na jeho aktuálny vek a približne každé tri až štyri roky ju obnovovať. Alebo sa vydáte druhou cestou a detskú izbu už na začiatku zariadite v neutrálnych farbách stien aj nábytku. Prispôsobovať jeho veku budete už len doplnky.

Majte na pamäti, že postupom času budú deti vo svojej izbe nie len spať, ale tiež tráviť svoj voľný i študijný čas. Urobte z ich izby skutočný multifunkčný priestor. Siahnite po praktickom nábytkuktorý bude rásť spolu s vašim dieťaťom. Na trhu nájdete rôzne druhy rastúcich či multifunkčných postelí, ktoré vášmu malému drobcovi zabezpečia pokojný a bezpečný spánok. Keď podrastie, môžete ju natiahnuť alebo prestavať na väčšiu posteľ a stolík, ktorý splní potreby predškoláka. Nezabudnite na kvalitný matrac. Takýto rastúci nábytok vyberte aj v prípade písacieho stola a stoličky. Dôraz klaďte na pohodlie a radšej investujte do ergonomického, zdraviu prospešného nábytku.

Štýlovo zariadená detská izba textíliami a tapetami z kolekcie Big Adventure značky Prestigious Textiles
Zdroj: Prestigious Textiles | Big Adventure

Dôležitým prvkov detskej izby je aj dostatok úložného priestoru, ktorý bude miestom na uloženie oblečenia, hračiek, kníh či školských potrieb. Malé deti vyžadujú len pár kusov nábytku, dôležitý je dostatok miesta na hranie na zemi. S rastúcim vekom rastie aj množstvo potrebného úložného priestoru. Základ by mali tvoriť vstavané skrine, do ktorých uschováte oblečenie. Na hračky, knihy a školské pomôcky môžu slúžiť regály s úložnými boxami. Ich dizajn môžete prispôsobovať veku a záujmom dieťaťa. Umiestnite ich do spodnej časti regálu. Deti si tak budú do nich môcť svoje hračky či oblečenie ukladať sami a už od malička ich budete viesť k udržiavaniu poriadku. 
Nezabudnite všetok nábytok pripevniť k stenám, aby bola detská izba pre vaše dieťa nie len štýlovým, ale najmä bezpečným miestom.

Pri zariaďovaní štýlovej a praktickej detskej izby sa poraďte s našimi interiérovými dizajnérmi alebo nechajte celý návrh interiéru na nás. Vytvoríme vašim detičkám priestor, ktorý budú zbožňovať.

Minimalistické regály do detskej izby s farebnými doplnkami a úložnými boxami
Zdroj: freepik.com

Pri doplnkoch sa nebojte experimentovať

Dokonalú harmóniu a osobitý akcent dodajú detskej izbe štýlové interiérové doplnky. Rozprávkové vankúše, závesy, nápadité koberce, veselé tapety či posteľná bielizeň dokážu neutrálny priestor oživiť a vytvoriť z neho magickú ríšu. Baldachýn na posteli malej princeznej, tee pee pre odvážneho indiána či sedacie vaky, na ktorých deti privítajú najlepších kamarátov. Vytvorte dieťaťu v izbe útulný kútik či bunker, v ktorom sa bude cítiť bezpečne a bude to jeho čarovná oáza.

Pridajte svietidlá s rozprávkovými motívmi. Svietiace hviezdy na strope pomôžu pri zaspávaní a prenesú vašich drobcov za vesmírnym dobrodružstvom.
V prípade doplnkov sa fantázii medze nekladú. Dajú sa pravidelne prispôsobovať aktuálnym potrebám a želaniam vášho dieťaťa. Oveľa jednoduchšie totiž v izbe vymeníte dekorácie, ako ju zariadite celú nanovo.

Štýlovo zariadená detská izba s farebnými vzorovanými doplnkami a tee pee
Zdroj: iStock | RUBEN RAMOS

Zistite viac o správnom výbere záclon a závesov do detskej izby.

V Ambiente vytvoríme vašim deťom vysnívanú detskú izbu

Zariadenie detskej izby môže byť pre rodičov skutočná výzva. V Ambiente Design vám s výberom tapiet, nábytku či bytových dekorácií ochotne pomôže náš skúsený tím interiérových dizajnérov. Nechajte na nás návrh celého interiéru detskej izby vašej ratolesti. Povedzte nám o ich koníčkoch, obľúbených farbách a rozprávkových postavách, či o ich charaktere. Alebo ich so sebou prineste do nášho showroomu. Spoločne vytvoríme dizajn, ktorý bude prispôsobených ich osobnosti a záľubám. V Ambiente vašim deťom vytvoríme skutočné kráľovstvo, ktoré ich prenesie do ríše fantázii. 

kontaktovať ambiente
Eleonóra Uhrovičová

Eleonóra Uhrovičová

Marketing specialist | Ambiente Design

Spolupráca

Veľkoobchodné cenníky

Už ste sa registrovali?

Už ste nás požiadali o prístup? Použite heslo, ktoré sme vám odoslali na e-mail pre prístup k cenníkom na odkaze nižšie:

Požiadajte o prístup!