👋🏻  Vitajte na našom novom webe

ZÁSADY STAROSTLIVOSTI O KOBERCE

20.3.2022
Zdieľať:
Vkusne a esteticky zvolený koberec dokáže urobiť s miestnosťou hotové divy. Nielenže ju zútulní, ale jej dopraje aj istý tepelný komfort. Navyše, ak bývate v byte, pri kobercoch oceníte hlavne zvukovo-izolačné vlastnosti. Iste, vyžadujú trochu viac starostlivosti ako bežná tvrdá podlaha, nie je to však nič, čo by ste nezvládli.
Dizajnový koberec značky Makalu

Na následnú starostlivosť treba myslieť už pri kúpe koberca

Široký sortiment kobercov dáva súčasnému zákazníkovi nespočetne veľa možností výberu –   od tých najjednoduchších strojových kobercov z umelých vlákien až po kvalitné a luxusné koberce z prírodných materiálov. Ich cena sa však odvíja nielen od použitého materiálu, ale tiež od techniky viazania (strihaný vlas, slučkové vlasy, skrútený vlas a pod.) či povrchovej hmotnosti vlasu (hustota vlákna na m2). Dané vlastnosti ovplyvňujú nielen jeho cenu, ale aj jeho následnú údržbu. Laicky povedané, čím lacnejší koberec, tým jednoduchšia bude jeho údržba. Všetky typy však majú spoločné jedno – potrebujú pravidelné vysávanie. Vďaka nemu sa vyhnete nielen viditeľným nečistotám, ale tiež ich častému tepovaniu. No aj pri tej najdôkladnejšej starostlivosti je potrebné aspoň raz do roka koberec poriadne vytepovať.

Prečitajte si tiež: Koberce zútulnia každý priestor: podľa čoho ich vyberať?

Suché, mokré alebo dokonca strojové? Ktoré čistenie je to správne?

Každý typ koberca je individuálny. Rôzne technológie použité pri výrobe kobercov im dali do vienka aj rôzne nároky na údržbu. Pri kobercoch z umelých vlákien si vystačíte aj s kefou a saponátom, no pri tých luxusnejších – prírodných ako vlnené koberce či koberce z hodvábu, odporúčame profesionálov. Mokré čistenie je asi najčastejší a najúčinnejší spôsob údržby kobercoví. Jedinou nevýhodou je, že je pomerne náročné a koberec je dlhšie mokrý. Avšak pri väčších rozmeroch alebo drahších kobercoch sa vždy oplatí o pomoc požiadať profesionálov, ktorí vám koberec vyčistia rýchlo a efektívne, keďže používajú špeciálne technológie a existujú aj práčovne pre luxusné kusové koberce z vlny alebo hodvábu.

Suché čistenie spočíva v nanesení suchej peny na koberec a jej následné zapracovanie do jeho vlákien. Pena má neuveriteľnú schopnosť absorbovať všetky nečistoty, prach a mastnotu z koberca. Koberec potom stačí len poriadne povysávať. Suché tepovanie je najviac využívané pri viskózových kobercoch. Pokiaľ aj váš dom zdobia tieto huňaté a mäkké koberce, na tepovanie s vodou a saponátom radšej zabudnite. Viskóza je veľmi nasiakavý materiál a pri styku s vodou mení štruktúru vlasu a jeho lesk. Strojové suché čistenie je spomedzi všetkých to najpohodlnejšie, avšak je potrebné si priplatiť za kvalitný tepovač.

Čistenie koberca kefou
Čistenie koberca prispôsobte podľa jeho typu a materiálu

Pár trikov na záver… 

Aj pri tej najdôkladnejšej starostlivosti sa občas stane väčšia či menšia nehoda. Rozliate víno, mastný fľak či čokoláda na koberci sú bežnou realitou v každej jednej domácnosti. Nič hrozné sa ale nedeje a pri troche dôvtipu si s takýmito bežnými škvrnami hravo poradíte.

Červené víno: Pri kobercoch z bavlny a syntetických tkanín posypte soľou, NIE pri vlne a hodvábe – tu fľak pokvapkajte citrónovou šťavou a potom polejte bublinkovou minerálkou a nechajte pôsobiť. Potom naneste bežný penový čistiaci prostriedok .

Mastný fľak: pri kobercoch z vlny alebo hodvábu zmiešajte citrónovú šťavu s alkoholom (aspoň 65%) a stláčaním vyčistite fľak. Pri umelých kobercoch z polyamidu alebo polypropylénu použite iba saponát.

Pri umelých kobercoch z polyamidu alebo polypropylénu použite na každé znečistenie výlučne saponát, nikdy nepoužívajte citrónovú vodu, ostáva po nej viditeľný fľak.

Koberec je neoddeliteľnou súčasťou vašich domovov. Dodáva im charakter a zjednocuje jeho jednotlivé prvky. Avšak ozdobou interiéru bude len v prípade, že si zachová všetky svoje materiálové vlastnosti a dokonalý vzhľad. A preto tá trocha námahy za to určite stojí.

kontakt
Eleonóra Uhrovičová

Eleonóra Uhrovičová

Marketing specialist | Ambiente Design

Spolupráca

Veľkoobchodné cenníky

Už ste sa registrovali?

Už ste nás požiadali o prístup? Použite heslo, ktoré sme vám odoslali na e-mail pre prístup k cenníkom na odkaze nižšie:

Požiadajte o prístup!