👋🏻  Vitajte na našom novom webe

Závesné systémy ako funkčný prvok so zmyslom pre dizajn: z čoho sa dá vyberať?

28.2.2024
Zdieľať:
Závesné systémy ako funkčný prvok so zmyslom pre dizajn

Sortiment je bohatý, preto nájsť ten správny závesný systém by sa mohlo zdať ťažké. Zorientujte sa v tom, čo trh ponúka, aby ste získali jasnú predstavu o tom, ako bude vo finále miestnosť vyzerať.

Je potrebné si najmä ujasniť, akú záclonu alebo záves budete chcieť zavesiť a kam by ste ju chceli umiestniť – na stenu či na strop. Keď si tieto otázky zodpoviete, hor sa do vyberania! Ak máte nízke stropy, hodí sa závesný systém na strop, aby sa priestor záclonou či závesom predĺžil. Ak máte však vysoké stropy alebo máte nad oknom veľa miesta, tyč či koľajnica na konzoly montovaná na stenu bude asi lepšou voľbou. Pri výbere konkrétneho systému musíte takisto prihliadať aj na hmotnosť textílie i frekvenciu jej používania. Tenká tyč s malou nosnosťou je užitočná len pre zavesenie ľahkej záclony, ťažký záves by ju ohol. Ak sa chystáte závesmi denne zatemňovať okná, tento fakt musíte zohľadniť. Rovnako to, ak sa ich chystáte využívať len ako dekoratívny prvok. Pred kúpou by ste mali zmapovať miesta, kde sú umiestnené preklady, elektrické rozvody, radiátor či alarm a iné prekážky, ktoré ovplyvnia bezpečné a pohodlné zavesenie konzoly.

Hliníková závesná koľajnica Leha
Hliníková závesná koľajnica značky Leha

Praktické tyče nájdete v rôznych variantoch

Toto jednoduché riešenie ponúka mnoho variácií – plastové, kovové či drevené tyče patria medzi najobľúbenejšie závesné systémy. Líšia sa priemerom, dĺžkou a prevedením, predovšetkým však kvalitou. Kovové tyče majú rôznu povrchovú úpravu, tie prepracovanejšie sa hodia do reprezentatívnych interiérov. Jednoduché v minimalistickom štýle perfektne doplnia moderné izby. Závesné systémy z ušľachtilých materiálov – nereze, mosadze alebo hliníka, nájdete najmä v ponuke firmy Interstil. Systémy z kvalitného bukového dreva sú ideálnym riešením nielen na chalupu, dokonale dotvoria priestor v rustikálne ladených domácnostiach alebo v provensalský ladených interiéroch. Do priestorov, kde je vyššia vlhkosť, sa často využívajú tyče hliníkové alebo kovové, ktoré môžu byť potiahnuté plastom.

Nenápadné koľajnice pre minimalistov

Riešením „celoplošných“ záclon a závesov siahajúcich až k zemi sa hodia praktické koľajnice Murena alebo Leha, ktoré môžete ukotviť priamo do stropu alebo na konzolu. Ich najväčší benefit? Sú také minimalistické, že ich takmer nevidieť a dokonale tak nechajú vyniknúť závesy alebo záclony. Sú hliníkové a teda dlho vydržia a nezaťažia rozpočet. Koľajnice skvelo využijete aj pri rozdelení miestnosti závesom alebo japonskými panelmi.

Luxusné garniže do exkluzívnych priestorov

Do dizajnovo riešených priestorov sa skvelo hodia nadčasové garniže Houles, ktorých dizajn je elegantný, no doslova neprehliadnuteľný. Prvok, ktorý ich robí výnimočnými, sú koncovky. V ponuke nájdete jednoduché i tie, ktoré pripomínajú výtvarný artefakt. Nájdete medzi nimi však aj minimalistické, skôr technicky riešené typy, ktoré sú samy o sebe dominantou. Samozrejme štýl zakončenia by mal harmonizovať so samotnou dekoráciou a priestorom, v ktorom budú umiestnené.

Luxusná garniža značky Houlès
Luxusná garniža značky Houlès | Acea Design

Aj prichytenie hrá úlohu

Riešenie upevnenia textílie, teda spôsob prichytenia horného lemu, ponúka viacero možností. Na tyče sú prirodzenou voľbou látkové oká – slučky, či kovové alebo drevené krúžky, ktoré stačí uchytiť na záclonu alebo záves, prípadne ich na látku nastreliť a navliecť na tyč. Ak je látka zakončená páskou, obvykle sa vešia pomocou háčikov alebo slimákov. V tomto prípade sú bežce už v závesnom systéme, o ktoré sa potom slimáky či háčiky prichytia. Niektoré závesy alebo záclony sa navliekajú priamo na tyč či garnižu, tzv. tunel. Určite si nechajte pri výbere poradiť od odborníkov z interiérového štúdia Ambiente, ktorí majú so závesnými systémami bohaté skúsenosti a nájdite pre svoju domácnosť ten pravý závesný systém, ktorý podčiarkne štýl samotného priestoru.

Eleonóra Uhrovičová

Eleonóra Uhrovičová

Marketing specialist | Ambiente Design

Spolupráca

Veľkoobchodné cenníky

Už ste sa registrovali?

Už ste nás požiadali o prístup? Použite heslo, ktoré sme vám odoslali na e-mail pre prístup k cenníkom na odkaze nižšie:

Požiadajte o prístup!