👋🏻  Vitajte na našom novom webe

VEĽTRH INTERIÉROVÉHO TEXTILU HEIMTEXTIL V ZNAMENÍ UDRŽATEĽNOSTI A TRENDOV NA ROK 2023

3.2.2023
Zdieľať:
10. – 13. januára sa po pandemickej prestávke v nemeckom Frankfurte nad Mohanom opäť konalo jedno z najdôležitejších podujatí v odvetví interiérového dizajnu. Predstavením nových trendov odštartoval Heimtextil nadchádzajúcu sezónu interiérového textilu, ktorá sa bude niesť v duchu udržateľnej transformácie textilného priemyslu. Veľtrhu sme sa zúčastnili aj my v Ambiente Design, aby sme vám mohli priniesť najnovšie novinky a trendy na rok 2023.
Zdroj: Heimtextil Trend Space | Foto: Messe Frankfurt / Pietro Sutera

Návštevníci z celého sveta, vystavovatelia zo 129 krajín, intenzívne obchodné stretnutia a množstvo inšpirácie. Taký bol tohtoročný Heimtextil, ktorý sa predovšetkým zameriaval na stratégie udržateľnosti pre textil. Ústredná téma tohto ročníka niesla názov Textiles Matter

Tohtoročné trendy v interiérovom textile majú viesť k udržateľnej transformácii

Definované boli 4 smery určujúce tohtoročné trendy v materiáloch či farebných kombináciách v odvetví interiérového textilu. 4 dôležité cesty vedúce k cirkulárnej ekonomike. Odkiaľ získavame materiály a ako ich spracovávame? Kde končia naše produkty na konci svojej životnosti? A ako ich môžeme opätovne využiť? Aj na tieto otázky sme našli odpovede na svetovom veľtrhu textilu.

Prvý smer s názvom Make and Remake sa zaoberal spôsobmi, ktorými môžeme predĺžiť životnosť existujúcich materiálov a ukázať krásu recyklovaných a znovu použitých textílií. Tento smer charakterizovali pestrofarebné textílie s radostným, energický, nápaditým nádychom a s maximalistickým mixom potlačí, vzorov a textúr. Z techník prevládala pretlač, bricolage, collage, patchwork.

Druhý smer niesol názov Continuous a zameriaval sa na dosiahnutie zero-waste výroby, pri ktorej sa odpadový materiál opakovane bez odpadu recykluje na nové výrobky pri zachovaní svojej pôvodnej kvality. Farebná paleta obsahovala minimalistické a základné odtiene farieb. Od žiarivo bielej, cez sériu teplých šedých a béžových až po sofistikovanú modrú a komplexnú, takmer čiernu farbu.

Tretí smer – From Earth – sa sústredil na okúzľujúci svet prírody a oslavoval bohatstvo, ktoré nám dáva. Je prejavom hlbokej úcty k prírodným materiálom a skúmaním ich potenciálu a úžasnej rozmanitosť zemitých farieb. Cieľom je opäť sa spojiť s prírodou – spolupracovať s ňou namiesto toho, aby sme ju kontrolovali a ovládali. Materiály sú ponechané v najprirodzenejších stavoch. Farebná paleta tohto smeru obsahuje zemité farby, ktoré odrážajú organické a prírodné farbivá.

Posledný, štvrtý smer Nature Engineered sa zaoberal otázkou, ako pozdvihnúť prírodné a organické materiály ešte na vyšší level pomocou pokročilých technologických procesov. Takto technologicky vylepšené materiály neobsahujú chemikálie, a aj naďalej si zachovávajú svoje prirodzené vlastnosti. Farebná paleta obsahuje komplexné spektrum moderných neutrálnych odtieňov. Od teplej béžovej a hnedej po zeleno-hnedú, táto paleta oslavuje spojenie prírody a inžinierstva.

Štyri trendy pre interiérový dizajn a textil pre rok 2023
Zdroj: Messe Frankfurt GmbH / FranklinTill / Photography by Pim Top

Najnovšie kolekcie známych výrobcov, ale aj nové značky

Okrem vyhlásenia trendov na nadchádzajúcu sezónu je Heimtextil pre výrobcov bytového textilu skvelou príležitosťou na predstavenie najnovších kolekcií. Nové rady kobercov nám predviedol prestížny výrobca ručne tkaných kobercov Paulig, výrobca exkluzívnych dizajnových kobercov Makalu. Na novinky sa môžete tešiť aj v prípade obľúbených hebkých a chlpatých kobercov a bytových dekorácií značky Lalee. Svoje nové kolekcie nám odprezentovali renomovaní grécki výrobcovia textílií IFIDilza a Thema, ktorých látky sú v našom štúdiu Ambiente veľmi obľúbené. Využite naše zákazkové šitie na mieru, vďaka ktorému sa tieto luxusné látky premenia na výnimočné záclony a závesy presne podľa vašich predstáv a štýlu.

Sme radi, že sme mohli byť opäť súčasťou tohto veľkolepého veľtrhu. Bol pre nás príležitosťou na objavenie nových trendov, inovácií a produktov a dal nám obrovský priestor na získavanie nových kontaktov. Veríme, že vám novoobjavené značky čoskoro prinesieme v našom interiérovom štúdiu Ambiente Design.

Výstavná sála na medzinárodnom veľtrhu interiérového textilu Heimtextil 2023
Zdroj: Heimtextil Trend Space | Foto: Messe Frankfurt / Pietro Sutera
Zdroj: Heimtextil Trend Space | Foto: Messe Frankfurt / Pietro Sutera
Zdroj: Heimtextil Trend Space | Foto: Messe Frankfurt / Pietro Sutera

Eleonóra Uhrovičová

Eleonóra Uhrovičová

Marketing specialist | Ambiente Design

Spolupráca

Veľkoobchodné cenníky

Už ste sa registrovali?

Už ste nás požiadali o prístup? Použite heslo, ktoré sme vám odoslali na e-mail pre prístup k cenníkom na odkaze nižšie:

Požiadajte o prístup!